U bent hier:

App top-10

Ben je slechtziend of blind en gebruik je een iPhone, iPad of Android toestel overweeg dan zeker even deze tien apps. 

iPhone en iPad 

 1. VA Calendar (3,99 €) / VO Calendar (9,99 €)
  VA Calendar (iPad app) is een voor slechtziende geoptimaliseerde agenda-app met grote tekst, optimale contrasten en een ingebakken spraakondersteuning. VO Calendar (iPhone app) is een voor blinden geoptimaliseerde agenda-app, die de VoiceOver bediening naar een hoger plan tilt. Beide apps zijn speciaal voor de doelgroep ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk.
   
 2. Earcatch (gratis)
  Met deze app kan je het audiobestand van een film of tv-serie downloaden. Wanneer je vervolgens naar die film of tv-serie kijkt, speelt Earcatch de bijbehorende audiodescriptie af in je oortje(s). Deze app is speciaal voor de doelgroep ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk. Als je naast audiodescriptie ook graag gesproken ondertitels bij tv-programma’s krijgt, dan is de gratis app Ondertitels (vergt wel een abonnement van 5,95 € per maand) een aanrader.
   
 3. Anderslezen (gratis)
  Anderslezen is een app waarmee je de daisyboeken van de Luisterpunt bibliotheek, de daisytijdschriften van Transkript en de daisykranten van Kamelego leest (voor deze laatste twee is een abonnement vereist). Anderslezen vormt dus een centrale toegangspoort voor het aanbod van drie daisy-aanbieders. Deze app is speciaal voor de doelgroep ontwikkeld en daardoor redelijk toegankelijk.
   
 4. Be My Eyes (gratis)
  Be My Eyes brengt jou, als persoon met een visuele beperking, in contact met een vrijwillige hulpverlener. Je kan hem een vraag stellen. Hij kan met je meekijken via je camerabeeld en je op basis hiervan hulp aanbieden. De app werkt met een vrijwillige community van hulpverleners. Deze app is als hulpmiddel ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk.
   
 5. Talking Calculator (1,99 €)
  Deze app biedt een (Engelstalige) toegankelijke rekenmachine met geïntegreerde spraakweergave en een hoog-contrastweergave. Je kiest bij de instellingen voor enkel de basisbewerkingen of een volledige wetenschappelijke rekenmachine. Deze app, met eigen spraakweergave is als hulpmiddel ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk, ook met de spraakweergave van VoiceOver. Met de label- functie kan je er een Nederlandssprekende rekenmachine van maken.
   
 6. knfbReader (99,99 €)
  Deze app maakt van je toestel een volwaardig voorleestoestel voor het lezen van gedrukte tekst. De app assisteert je ook bij het blind nemen van de foto. En je maakt de app nog beter als je een ‘Standscan’ smartphone steun aanschaft (of zelf knutselt). Deze app is als hulpmiddel ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk. Gebruik je slechts sporadisch tekstherkenning, en vind je de prijs van deze app aan de hoge kant, dan kan de Engelstalige app Prizmo (9,99 €) een alternatief zijn.
   
 7. ViaOpta Nav (gratis)
  Deze app maakt van je iPhone een eenvoudig bedienbare wandel-gps. Speciaal voor niet ziende gebruikers zijn de gesproken route-aanwijzingen extra gedetailleerd. De app is als hulpmiddel ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk. Heb je geen route-functies nodig, maar volstaat een melding van de locatie waar je bent? Dan kunnen we de gratis Engelstalige app WhereAmIAt? aanbevelen.
   
 8. Aipoly Vision (app = gratis, abonnement = 5,99 € per maand)
  Met deze app kan je kleuren en voorwerpen herkennen. Voor de herkenning van voorwerpen kan je kiezen uit een aantal rubrieken: algemeen, voedsel, dieren planten, dollar biljetten en munten, ...
  Vind je de gebruikskost van deze app overdreven? Dan zijn dit goedkopere alternatieven: ColorSay (4,95 €) voor kleurherkenning, TapTapSee (gratis, Engelstalig) voor voorwerpherkenning en MoneyReader (gratis, Engelstalig) voor geldherkenning.
   
 9. NMBS (gratis) & De Lijn (gratis)
  Met deze apps kan je respectievelijk je trein- of busreis voorbereiden. De NMBS app is redelijk toegankelijk. Ondervind je toch te veel toegankelijkheidsproblemen, dan kan de alternatieve gratis app Railer een alternatief bieden. De app van De Lijn is zeer toegankelijk en de functionaliteit van de vroegere app ‘Halteaankondiging’ (ook van De Lijn) zit voortaan ingebakken.
   
 10. RadioPlus (gratis)
  Met deze app van de VRT kan je alle radiozenders van de openbare omroep live of uitgesteld beluisteren. De apps is zeer goed toegankelijk voor niet- of slechtzienden.

Android toestel

 1. Big Launcher (9,99 €)
  Deze app vervangt het beginscherm van jouw Android toestel door een eenvoudige gebruiksomgeving met grote knoppen contrastrijke die toegang geven tot vereenvoudigde apps om te bellen, mailen, sms’en, fotograferen, ...
  Vind je de prijs van deze app aan de hoge kant, dan kan je de app Claria Zoom als gratis alternatief overwegen.
   
 2. Earcatch (gratis)
  Met deze app kan je het audiobestand van een film of tv-serie downloaden. Wanneer je vervolgens naar die film of tv-serie kijkt, speelt Earcatch de bijbehorende audiodescriptie af in je oortje(s). Deze app is speciaal voor de doelgroep ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk.
  Als je naast audiodescriptie ook graag gesproken ondertitels bij tv-programma’s krijgt, dan is de gratis app Ondertitels (vergt wel een abonnement van 5,95 € per maand) een aanrader.
   
 3. Anderslezen (gratis)
  Anderslezen is een app waarmee je de daisyboeken van de Luisterpunt bibliotheek, de daisytijdschriften van Transkript en de daisykranten van Kamelego leest (voor deze laatste twee is een abonnement vereist). Anderslezen vormt dus een centrale toegangspoort voor het aanbod van drie daisy-aanbieders. Deze app is speciaal voor de doelgroep ontwikkeld en daardoor goed toegankelijk.
   
 4. Brighter and Bigger (gratis)
  Deze Engelstalige app maakt van je smartphone of tablet een elektronische loep, waarmee je de tekst van documenten tot 10 maal kunt vergroten. Je hebt voor de vergrote weergave ook keuze uit diverse kleurschema’s en je kan het contrast en de helderheid van het vergrote beeld instellen.
   
 5. KNFB Reader (99,99 €)
  Deze app maakt van je toestel een volwaardig voorleestoestel voor het lezen van gedrukte tekst. De app assisteert je ook bij het blind nemen van de foto. En je maakt de app nog beter als je een ‘Standscan’ smartphone steun aanschaft (of zelf knutselt). Deze app is als hulpmiddel ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk. Gebruik je slechts sporadisch tekstherkenning of vind je de prijs van deze app wat hoog, dan kan de Engelstalige app TextGrabber (10,99 €) een alternatief zijn.
   
 6. ViaOpta Nav (gratis)
  Deze app maakt van je iPhone een eenvoudig bedienbare wandel-gps. Speciaal voor niet ziende gebruikers zijn de gesproken route-aanwijzingen extra gedetailleerd. De app is als hulpmiddel ontwikkeld en dus uitermate toegankelijk. Heb je geen route-functies nodig, maar volstaat een melding van de locatie waar je bent? Dan kunnen we de gratis Engelstalige app WhereAmIAt? aanbevelen.
   
 7. BlindTool (gratis)
  Deze app kan je voorwerpen laten herkennen. Richt de camera van je smartphone of tablet op het voorwerp en de app zoekt in zijn database op welk voorwerp in beeld te zien is en vertelt je het resultaat.
  Als je naast voorwerpen ook bankbiljetten wil laten herkennen door je smartphone, dan is de gratis app Blind-Droid-Wallet een aanrader.
   
 8. Color Detector (gratis)
  Met deze Engelstalige app kan je, op basis van het camerabeeld, de kleur van een voorwerp laten uitspreken. Deze app werkt met enkel met de eigen spraakweergave, niet met Talkback.
   
 9. NMBS (gratis) & De Lijn (gratis)
  Met deze apps kan je respectievelijk je trein- of busreis voorbereiden. De NMBS- app is redelijk toegankelijk. De app van De Lijn is zeer toegankelijk en de functionaliteit van de vroegere app ‘Halteaankondiging’ (ook van De Lijn) zit voortaan ingebakken.
   
 10. RadioPlus (gratis)
  Met deze app van de VRT kan je alle radiozenders van de openbare omroep live of uitgesteld beluisteren. De apps is zeer goed toegankelijk voor niet- of slechtzienden.