U bent hier:

Anderslezen

Geschreven door Jos Verhaegh op in de categorie Lectuur.

Anderslezen boekenpl  Het Anderslezen leesvenster

Functionaliteit

Anderslezen is de Vlaamse app voor het lezen van daisyboeken (die je kunt streamen of downloaden). De app verschaft je met één enkel account toegang tot de boeken van Luisterpunt, de kranten van Kamelego en de tijdschriften van Transkript. Voor de laatste twee heb je uiteraard een abonnement nodig. Al je lectuur van deze drie aanbieders staat op één overzichtelijke boekenplank. Open je een boek, krant of tijdschrift, dan kom je in het leesvenster dat alle leesmogelijkheden biedt die je van een daisyspeler verwacht: navigeren op meerdere niveaus, de leessnelheid instellen, bladwijzers plaatsen, een geheugen voor de laatst gelezen positie, … Als de daisypublicatie ook een tekstversie aanbiedt, dan wordt die in het leesvenster getoond.

Toegankelijkheid

Deze app is speciaal voor de doelgroep bedoeld en laat zich dan ook vlot bedienen in combinatie met zowel VoiceOver als Talkback.
Wanneer VoiceOver, tijdens het afspelen van een boek, het woord wil nemen, wordt de klank van het boek keurig onderdrukt naar de achtergrond en wanneer VoiceOver zwijgt komt de klank van het boek terug op de voorgrond. Terwijl de beide stemmen in de Android-versie door mekaar praten, wat erg storend is.
Voor slechtziende gebruikers heeft de app ingebouwde voorzieningen om, het lettertype, de tekstkleur, de tekstgrootte, de regelafstand, de achtergrondkleur en de markeringskleur naar wens in te stellen.
De navigatiefuncties kan je naar keuze gebruiken vanuit een klassieke knoppenbalk onderaan het scherm of via vijf grote klikzones verspreid over het gehele scherm. Je kan als gebruiker kiezen welke van de twee methodes je het makkelijkst vindt.