U bent hier:

ViaOpta Nav

Geschreven door Jos Verhaegh op in de categorie Mobiliteit.
 
Hoofdmenu van ViaOpta Nav Routebeschrijving Stratenplan van een route
 

Functionaliteit

ViaOpta Nav is een wandel-gps, speciaal ontwikkeld voor blinde en slechtziende gebruikers. De gebruikersinterface is, met drie grote knoppen in het hoofdmenu, vrij eenvoudig te noemen. Vanuit dat hoofdmenu kan je via locatiebepaling laten berekenen waar je precies bent (en deze locatie desgewenst doorsturen naar iemand anders), een lijst met favoriete locaties openen of een willekeurige locatie opzoeken. 
Je kan vervolgens een route naar laten uitstippelen naar de gezochte locatie of naar een van je favoriete locaties en deze route verkennen alvorens ze te lopen.
Bij de start van een route kan de app aan de hand van het kompas van je smartphone aangeven in welke richting je moet lopen (de accuraatheid van deze aanwijzing is sterkt afhankelijk van de kwaliteit van het kompas in je smartphone). Vervolgens geeft ViaOpta Nav gesproken route aanwijzingen.

Toegankelijkheid

De app is speciaal voor de doelgroep gemaakt en dat merk je aan de grote knoppen met duidelijke pictogrammen en opschriften en aan de ingebakken stem. De app werkt ook prima samen met zowel VoiceOver op een iPhone als Talkback op een Android smartphone. Bij Android activeer je sommige functies met de standaard Android-knopjes die minder duidelijk zijn dan de knoppen van de app zelf. Op een iPhone wordt het behoorlijk toegankelijke kaartmateriaal van Apple gebruikt, terwijl de Androidversie het moet doen met het ontoegankelijk kaartmateriaal van Google.