U bent hier:

TextGrabber 6

Geschreven door Jos Verhaegh op in de categorie Tekstherkenning.
 
Fotoscherm van TextGrabber Leesscherm van TextGrabber Leesscherm van TextGrabber met grote teskt ingeschakeld
 

Functionaliteit

TextGrabber is een app voor tekstherkenning op basis van een foto die je neemt met je smartphone of tablet. Deze app is gemaakt door de gekende OCR-procucent Abbyy. Er is geen Nederlandstalige versie van de app beschikbaar, maar de hekenning is wel geschikt voor Nederlandse documenten.
Nadat je een foto neemt, start je de herkenning. Wanneer deze klaar is wordt de tekst in een leesvenster getoond. Dit kan je dan met VoiceOver of met Talkback uitlezen.
Een interessant extraatje is dat je de tekst ook kan laten vertalen naar een andere taal. Daar doet TextGrabber een beroep op Google Translate. Daarvoor moet je wel over een internet-onnectie beschikken.

Toegankelijkheid

De app is niet speciaal voor blinden of slechtzienden gemaakt en biedt dan ook geen assistentie bij het nemen van de foto. Ook de werking met VoiceOver en Talkback is eerder matig te noemen. Veel knoppen zijn niet of slecht benoemd. Maar alle essetiële bedieningselementen zijn wel bereikbaar en bruikbaar met VoiceOver en Talkback. De app is dus bruikbaar, maar ook niet meer dan dat.
Als slechtziende vind je bij de instellingen een optie om grotere tekst te krijgen in het leesvenster, wat duidelijk grotere tekst oplevert. Deze instelling is helaas enkel in de iOS versie van de app beschikbaar.