U bent hier:

Ondertitels

Geschreven door Jos Verhaegh op in de categorie Media.

Het scherm met de kleurinstellingen Scherm met ondertiteling bij een tv-programma

  • Geschikt voor: Android 2.3 of recenter, iOS 7 of recenter
  • Prijs: App: gratis; Gebruik: gratis tijdens de proefperiode, daarna: betalend abonnement à 4,95 € per maand
  • Ontwikkelaar: Solutions Radio BV
  • Taal: Nederlands
  • Versie: Google Play 1.0.5 App store 1.2.12
  • Ga naar Ondertitels in de app store
    ga naar Ondertitels in de Google Play

Functionaliteit

Kijk je vaak naar niet Nederlandstalige films, tv-series of documentaires, maar ben je die andere talen niet machtig en kan je de ondertitels niet lezen? Dan is deze app iets voor jou. Hij spreekt namelijk de ondertitels uit en toont die tevens in de gewenste tekstgrootte op het scherm van je smartphone of tablet. Als je de app voor het eerst opent, krijg je een uitleg over de werking ervan. De app toont de ondertitels in liggende weergave (landschap-modus). Het gebruik is erg eenvoudig: je wisselt van zender door naar rechts of links te vegen. De app toont de ondertitels voor acht Vlaamse zenders (één, Canvast, VTM, Q2, Vier, Vitaya, Vijf, Zes) en twaalf Nederlandse zenders (NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, RTL Z, NET 5, SBS 6 en 9 en Veronica). De stem van de gesproken ondertitels past zich aan aan de zender: je hoort een Vlaamse stem bij Vlaamse zenders en een Hollandse stem voor Nederlandse zenders.

Toegankelijkheid

De app is speciaal ontwikkeld voor niet- en slechtzienden. Je daarom de grootte en het contrast van de tekst aanpassen (zoals witte tekst op een zwarte achtergrond of zwarte tekst op een gele achtergrond). Ook werkt de app prima samen met VoiceOver op een iOS-toestel of met Talkback op een Android-toestel.
Toch e2n puntje van kritiek: als je naar de instellingen gaat, blijven de gesproken ondertitels gewoon doorgaan. Dat jammer voor gebruikers van VoiceOver of Talkback, want die schermlezers gaan dan doorheen de ondertitels praten.